با سلام
بعد از معرفی دستگاه های موسیقی اصیل ایرانی، قصد دارم به معرفی خط منحصر به فرد و فوق العاده زیبای ایران یعنی نستعلیق بپردازم.
بی شک نستعلیق زیباترین خط در میان خطوط اسلامی است. هنر والای مردم ایران زمین پذیرای خطوط کشورهای دیگر نبوده و با ترکیبی از چند خط به خط زیبای نستعلیق دست پیدا کردند.
قبل از نستعلیق خطوط زیادی کتابت می شد که از رایج ترین آنها می توان به تعلیق، نسخ، رقعه، دیوانی، رقاع، توقیع، ثلث، سیاقت و... نام برد. در نیمه دوم قرن هشتم با ترکیبی از نسخ و تعلیق خط سومی به نام نسختعلیق یا نسخ تعلیق بوجود آمد. ذوق و سلیقه ایرانیان دوایر ناقص تعلیق را نپسندید و آنرا با خط نسخ که خطی زیباتر و منظم تر بود ترکیب کرد، خطی آفرید که نه نواقص تعلیق را داشت و نه کند نویسی نسخ را که آن به عنوان عروس خطوط اسلامی شناخته می شود!
نخستین کسی که به خوش نویسی نستعلیق معروف شد میرعلی تبریزی است و کسانی که بعد از او در تکمیل این خط کوشیدند میرزا جعفر بایسنقری، اظهر تبریزی و بویژه سلطان علی مشهدی است که خود از شاگردان میرعلی تبریزی بوده است و سپس میرعلی هروی قواعد این خط را تکمیل کرده و بعد خوش نویسانی مانند شاه محمد نیشابوری و بابا شاه اصفهانی و دیگران به زیبایی این خط افزودند و قلم توانای میرعماد و میرزا غلامرضای اصفهانی نستعلیق را به حد کمال رساندند.
بعداً توضیحات بیشتری درباره خط نستعلیق می دهیم و با معرفی بزرگان این خط سعی می کنیم آثاری از آنان را نیز در معرض نمایش بگذاریم.