شهد علم
حلقه پاییزی

یادداشتی بر «حلقه ی سبز» ( ابراهیم حاتمی کیا )

مصطفی انصافی- ابراهیم حاتمی کیا از آن دست فیلمسازانی است که درام و اقتضائات آن را به خوبی می شناسد. گواه این مدعا کارنامه ی اوست که قدرتمندترین ملودرام های جنگی تاریخ سینمای ایران در آن دیده می شود. «حلقه ی سبز»? دومین مجموعه تلویزیونی حاتمی کیا هم یک درام است هرچند نه به قدرت آثار قبلی فیلمساز. کار هنرمند هم که با خط کش میانه ای ندارد و این که چرا ابراهیم حاتمی کیا پس از ساختن این همه آثار شاخص در سینمای دفاع مقدس این بار به مسائل اجتماعی نامربوط به جنگ پرداخته است سوال مهملی است. همین سطحی نگری باعث شد خیلی ها قصاص قبل از جنایت کنند و به اظهار نظر منفی درباره «حلقه ی سبز» بپردازند و نفهمیدند پیش و بیش از هر چیز آزادی هنرمند محترم است. تجربه نشان داده است که انتظار مخاطبان با نام و آوازه ی هنرمند نسبت مستقیم دارد. وقتی نام ابراهیم حاتمی کیا به عنوان نویسنده و کارگردان در عنوان بندی سریالی دیده می شود دیگر این سریال یک سریال معمولی نیست. چون فیلم? فیلم حاتمی کیاست. به او تا 6?5 قسمت هم وقت می دهیم که فقط شخصیت هایش را معرفی کند و سپس با یک ریتم کند و کسالت بار داستانی را تعریف کند که جذابیت های آن ( اگر جذابیتی دارد ) ربطی به خود داستان و فضای کار ندارد. صد البته اگر فیلمساز دیگری بود محال بود این قدر صبورانه پای فیلمش بنشینیم.

همه ی این ها به کنار این بار سریال حاتمی کیا موضوع پیوند قلب را در پس زمینه دارد و به همین دلیل از سمت جامعه ی پزشکی هم زیر ذره بین قرار می گیرد. از حضور وزیر بهداشت? درمان و آموزش پزشکی سر تصویربرداری فیلم گرفته تا اعتراض و انتقاد پزشکان نسبت به عدم اگاهی فیلمساز با موضوع پیوند قلب. این عدم مطابقت اتفاق های فیلم بر واقعیت های پزشکی هم که اصلا مساله ی مهمی نیست. به قول فلینی بزرگ سخت می شود به منتقد سینما فهماند که زندگی واقعی جلوی دوربین قرار نگرفته است. موضوع دیگری که در زمان پخش فیلم توجه محافل پزشکی و سینمایی را جلب کرد تاثیر نامطلوب فیلم بر تمایل مردم به اهدای اعضا بود که تجربه نشان داده این قبیل تاثیرات زودگذرند. همه ی این حرف ها زده شد که در ابتدا حاشیه را از متن و ناخالصی را از خالصی جدا کنیم و نقد و نظری شایسته ی فیلم و فیلمساز ارائه کنیم.
اما این که چرا سریال «حلقه ی سبز» - حداقل آن قدر که پیش بینی می شد- مورد توجه افکار عمومی قرار نگرفت سوال مهمی است. شاید یکی از دلایل این مساله? فضای ماورایی این سریال بود. یادمان نرود که این سریال درست پس از ماه مبارک رمضان و تجربه ی ناموفق اغما روی آنتن رفت: گنه کرد در بلخ آهنگری? به شوشتر زدند گردن مسگری. این دلیل که یک دلیل فرامتنی است. اما دلیل مهم تر این است که در خط اصلی داستان در فیلمنامه غافلگیری و تعلیق که از عناصر مهم برای جذب مخاطب یک مجموعه ی داستانی آن هم برای رسانه ای مثل تلویزیون هستند وجود نداشت. به همه ی این ها اضافه کنید ریتم کند و کسالت بار سریال را. زور همه ی این ها وقتی بر جذابیت کمرنگ سریال می چربد? تماشاگر بالقوه ی سریال هدر می رود و نتیجه اش می شود پس زدن سریال از سمت مخاطب. همه ی این ها درست؟ اما این سریال همان قدر که ضعف دارد نقطه ی قوت هم دارد. درباره ی جذابیت های کمرنگ سریال گفتیم. «حلقه ی سبز» جذابیت هایش را مرهون بازی قدرتمند حمید فرخ نژاد? نحوه و لحن ادای دیالوگ هایش? شخصیت غلام و جنس دیالوگ های اوست. اما مگر همه ی این ها قدرت فیلمساز را در مقابل شخصیت های فیلمش نشان نمی دهد؟ بله? پشتوانه ی تکنیکی سریال از هدایت بازیگران و خلق شخصیت های باورپذیر گرفته تا دکوپاژ و میزانسن های قدرتمند? همه و همه سریال را از افتادن به ورطه ی سهل انگاری فیلمسازی برای تلویزیون نجات داده است. اما این اجزای قدرتمند نتوانسته اند ترکیب و کلیت فیلم را نجات بدهند و باعث رضایت مخاطبان گردند.
با همه ی این حرف ها حضور دورباره ی حاتمی کیا را در عرصه ی تلویزیون باید به فال نیک بگیریم و خوشحال باشیم که تلویزیون دارد روزهای خوبی را پشت سر می گذارد. همین که در تلویزیون کارهای سخیف و بی ارزش کم شوند خودش نعمت بزرگی است.

منبع: سینمای ما


http://gorooh.parsiblog.com/PhotoAlbum/dars2/10e9328c176de902f34269074578f82d.gif

  نوشته شده در روز چهارشنبه 87/7/24  ، تعداد


مطالب طلایی - کلیک کنید

آمــار سایت

بازدیــــد امـــــروز : 48
بازدیــــــــد دیـــــــــروز : 47
بازدیـــــــــد کــــــــــل : 422683
تعـــــداد یادداشت هـــــــا : 1594
منوی اصلی

صفحـه اول سایـت

تحقیق هــای قابل ویــرایش

پاورپوینت هـای آموزشـی و درسی

طرح درس هـای برتر معلمان

نظرات و پیشنهادات

فهرست موضوعی

تحقیق و مقاله قابل ویرایش (137)
مطالب مرتبط درس و مدرسه (203)
آموزش مطالب مفید و کاربردی (506)
پاورپوینت و انیمیشن درسی (103)
طرح درس برای دوره ابتدایی (107)
طرح درس برای متوسطه اول (63)
طرح درس برای متوسطه دوم (58)
ترفندهای جالب سبک زندگی (33)
دنیای حیوانات و محیط زیست (238)
پایگاه سوال و جوابهای علمی (17)
دانستنیها و اطلاعات کاربردی (40)
پروژه های آموزشی و درسی (38)
پاورپوینت درسی دوره ابتدایی (6)
پاورپوینت دوره اول متوسطه (3)
پاورپوینت دوره دوم متوسطه (3)
لیست آخرین مطالب

پاورپوینت درس هشتم علوم تجربی ششم
پاورپوینت درس نهم علوم تجربی ششم
پاورپوینت درس دهم علوم تجربی ششم
پاورپوینت درس اول فصل اول مطالعات اجتماعی ششم
پاورپوینت فصل سوم علوم تجربی پایه هفتم اتم ها، الفبای مواد
پاورپوینت فصل دوم علوم تجربی پایه هفتم اندازه گیری در علوم و ابز
پاورپوینت فصل اول علوم تجربی پایه هفتم تجربه و تفکر
پاورپوینت درس پانزدهم قرآن چهارم دبستان
پاورپوینت درس 15 فارسی پایه یازدهم: کبوتر طوق دار
پاورپوینت درس 15 فارسی پایه یازدهم: کبوتر طوق دار
پاورپوینت درس سوم آموزش قرآن پایه هفتم: آموزش مفاهیم و مسابقات ق
پاورپوینت درس دوم آموزش قرآن پایه هفتم: آموزش مفاهیم و کنعان، پس
پاورپوینت درس اول آموزش قرآن پایه هفتم: آموزش مفاهیم و آداب تلاو
پاورپوینت درس 17 فارسی چهارم دبستان (ابتدایی): مدرسه ی هوشمند (خ
طرح درس و روش تدریس هدیه های آسمان دوم، درس 4: مهربان تر از مادر
[همه عناوین(1561)][عناوین آرشیوشده]

http://www.parsiblog.com/PhotoAlbum/riazi/6af5e218c7b634c3d7afd741834f59d2.jpg