منابع مورد استفاده در این درس: پژوهشی در تاریخ حدیث شیعه مجید معارف تدوین السنة الشریفه حسین جلالی مقدم? معجم بحار الانوار مهدی راد حیات سیاسی ـ فکری ائمه جعفریان مسند هر یک از ائمه آقای عطاردی چکید? درس: تاریخ حدیث شیعه از چه زمانی و از کجا آغاز شد، چه مراحلی را پشت سر نهاد و امروزه در چه مرحلهای قرار دارد؟ آیا میتوان برای حدیث دوران فراز و فرود تصور کرد؟ اهمیت آن چیست و فوائد آن کدام است؟
پاسخ پرسشهای فوق بررسی تاریخ حدیث شیعه را به ارمغان میآورد. در معرفی تاریخ حدیث شیعه میگوییم: آشنایی با سیرِ تولّد، رشد و ادوار گوناگون حدیث معصومین را تاریخ حدیث شیعه مینامند. در این واحد درسی با فرهنگ و مکتوبات حدیثی هر زمان و روشهای آموزشی معصومین (علیهم السلام) آشنا خواهیم شد.
با نگاهی اجمالی به حدیث شیعه درمییابیم که بزرگان شیعه، حتی در عصر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، حدیث شیعه را به نگارش درمیآورده و مکتوبات حدیثی را برای آیندگان به ارث میگذاردهاند. پس از رحلت پیامبر (صلی الله علیه و آله) ائم? معصومین (علیهم السلام) در دور? منع تدوین حدیث، که توسط خلفا صورت گرفت (100 سال اول تاریخ اسلام)، بر خلاف جوّ حاکم بر جامعه بر نوشتن و ثبت احادیث اصرار میورزیدند و هم اکنون نگاشتههایی از ایشان و شاگردانشان در دست است. بسیاری از احادیث پیامبر (صلی الله علیه و آله) توسط حضرت علی (علیه السلام)، که راوی اصلی و نزدیکترین شخصیت به ایشان است، به دست ما رسیده است. علاوه بر این خطبهها (سخنان) و نامههای امام به کارگزارانشان مجموع? بزرگی از معارف است که اکنون در اختیار شیعیان قرار دارد.
در دوران امام حسن، امام حسین و امام سجاد (علیهم السلام) مردم به خاطر جبر زمانه و سیطر? حکومت بر آحاد جامعه رغبت زیادی به نقل حدیث از این سه امامِ همام نشان نمیدادند؛ بنابراین میراث حدیثی این سه امام نسبت به سایر ائمه کمتر است. دوران امام باقر و امام صادق (علیهما السلام) را در تاریخ حدیث شیعه دوران طلایی حدیث نام نهادهاند. در این دوران فرصتهای نابی پدید آمد که این دو امام بزرگوار بتوانند احادیث نبوی را در سطح وسیعی از جامع? اسلامی، حتی در میان اهل سنت، انتشار داده و معارف ناب شیعی را به اصحاب خاص خود انتقال دهند. بدین سبب احادیث صادقین (علیهما السلام) بیش از سایر ائمه در دسترس ما قرار دارد. در دوران ائم? پس از امام صادق (علیه السلام) با مکتوبات حدیثی ائمه مواجه میشویم که در دورههای پیشین کمتر وجود داشته است. همچنین در این دوران تکاپو، فعالیتها و جوش و خروش اصحاب ائمه در نگارش و تدوین احادیث جایگاه ویژهای دارد.