در این مقاله، به بررسی روش ضربی که به غیاث الدین جمشید کاشانی نسبت می دهند ، می پردازیم .
فرض کنید می خواهیم عدد 3425 را در عدد 258 ضرب کنیم چون258 یک عدد سه رقمی و 3425 یک عدد چهار رقمی است مستطیلی به ابعاد 4×3 رسم می کنیم و آن را به 12 خانه ی مربعی تقسیم می کنیم .
شکل 1
عدد 258 را در سمت چپ مستطیل و 3425 را بالای آن چنان می نویسیم که هر رقم آن رو به روی یکی از خانه های مربعی باشد (شکل 1) . حال خط های مورب را مانند شکل 2 طوری رسم می کنیم که هریک از خانه ها رابه دو قسمت تقسیم کند.
شکل 2
اکنون هر یک از رقم های واقع در بالای مستطیل را در هریک از رقم های واقع در سمت چپ آن ضرب می کنیم و حاصل را در خانه ی متناظر با آن سطر وستون چنان می نویسیم که رقم یکان آن در نیمه ی پایین و رقم دهگان آن در نیمه ی بالایی خانه قرار گیرد. مثلا" حاصل ضرب رقم 2 از بالا و 8 از سمت چپ را مطابق شکل 3 در خانه ای می نویسیم که در تقاطع ستون رقم 2 و سطر رقم 8 واقع است.
شکل 3
این عمل را برای هر یک از رقم های دیگر نیز انجام می دهیم تا سرانجام شکل 4 حاصل شود .
شکل 4
حال،اعداد واقع در ردیف های مورب را از راست به چپ به ترتیب جمع می کنیم . قاعده ای که برای جمع اعداد به کار می بریم ، همان قاعده ی معمول جمع است . یعنی اگر حاصل جمع یک ردیف مورب از ده بیش تر شد رقم یکان آن را نوشته و رقم دهگان آن را به ردیف بعدی منتقل می کنیم ، مانند شکل 5 .
به نام یگانه معمار هستی
مقدمه:
نشد که بخواهیم و نشود، تا خدا را بر اجر پرستندگان و سر سپردگانش رحمت است، نشد که کرده باشیم و پاداش خیر، به نیکی، نستانده باشیم، که دریای رحمتش بی کرانه ها را هیچ است، و راه نرفته ایم مگر اینکه راهنمامان بود.
در این وبلاگ راجع مباحث معماری از جمله: ساختمان های اسکلت فلزی - ساختمان های اسکلت بتنی - شهرسازی و محوطه سازی – تاسیسات الکتریکی – تاسیسات آب و فاضلاب – تاسیسات حرارتی و برودتی - تنظیم شرایط محیطی – عناصر و جزئیات ساختمانی – اصول فنی ساختمان – آشنایی با مواد و مصالح مستعمل در ساختمان – اصول طراحی معماری و مختصری در مورد بناهای تاریخی و قدیمی کشورمان مطالبی را خواهیم آورد.
ساختمان های اسکلت فلزی: در این نوع ساختمان ها برای ساختن ستون ها و پل ها از پروفیل های فولادی استفاده می شود. در کشور ما معمولا ستون ها را از تیر آهن های I دوبل یا بال پهن های تکی استفاده می نمایند، و همچنین برای اتصالات از نبشی و تسمه و برای زیر ستون ها از صفحه فولادی استفاده می شود، و معمولا دو قطعه را به وسیله جوش به همدیگر متصل می نمایند. سقف این نوع ساختمان ها ممکن است تیرآهن و طاق ضربی باشد، و یا از انواع سقف های دیگر از قبیل تیرچه بلوک و غیره استفاده گردد.
برای پارتیشن بندی می توان از انواع آجر و یا قطعات گچی و یا چوب و یا سفال های تیغه ای استفاده کرد.
انواع پروفیل های فولادی در ساختمان
مقاطع فولادهای ساختمانی معمولا با یک حرف که بیانگر مقطع و دو عدد (برای نبشی سه عدد) است، مشخص می شوند. عدد اول عمق مقطع بر حسب اینچ یا میلیمتر و عدد دوم وزن مقطع در واحد طول بر حسب پوند در هر فوت یا کیلوگرم در هر متر است. برای مثال مقطع W14×87 مقطعی بال پهن با عمق 14 اینچ و وزن 87 پوند در هر فوت است. مقطع L8×8×½ نیز نبشی با دو ساق مساوی با طول 8 اینچ و ضخامت ½ اینچ است که آن را به صورت L×8×½ نیز مشخص می کنند.
Ø تیرآهن مهمترین نوع پروفیل های ساختمانی است و به دو صورت معمولی به فرم I ویا NP نوشته می شود و بال پهن با علامت H و یا IPB که ارتفاع و بال مساوی می باشد در ساختمان به کار می رود. نوع اول نسبت به نوع دوم در ساختمان استفاده بسیار بیشتری دارد. تیرآهن نوع اول معمولی به ارتفاع 80 تا 600 میلیمتر عرضه می شود و مورد استفاده آن در ستون ها، خرپا ها، نعل درگاه ها، بیم ها در پوشش سقف ها و پل های لانه زنبوری می باشد.
Ø ورق آهن از ضخامت 3 تا 30 میلیمتر جهت اسکلت ساختمان در بازار موجود است. ابعاد ورق های آهن معمولی در بازار 2×1 متر و 6×5/1 متر می باشد و به طور کلی مصرف ورق برای اتصال تیر آهن ها به یکدیگر، زیر ستون ها، خرپاها، و تقسیم فشار برای کف پل ها، تقویت پل ها و اتصالات دیگر به کار می رود. اگر ضخامت این ورق ها بالاتر از 25/0 میلیمتر و کمتر از 35/6 میلیمتر باشد شیت (Sheet) و اگر ضخیم تر از 35/6 میلیمتر باشد پلیت (Plate) نامیده می شوند. دو محصول عمده و رایج که از ورق به دست می آید یکی ورق های گالوانیزه و دیگری ورق های موجدار یا کرکره ای هستند.
Ø نبشی یکی از مهمترین پروفیل های ساختمانی می باشد که به صورت مرکب و منفرد در ساختمان به کار می رود. نبشی به ابعاد 50 تا 150 میلیمتر جهت اتصالات پل ها به ستون ها و یا تیر آهن ها به بیم های باربر و اتصالات ستون ها به صفحات در فنداسیون همچنین برای ساختن ستون و خرپا به کار می رود.
Ø سپری در ساختمان خرپا همچنین در اسکلت گلخانه ها و سقف های شیشه ای و همچنین در نورگیری زیرزمین ها جهت آجرهای شیشه ای در فضای بالا مصرف می گردد.
Ø ناودانی به علامت UP یا ] از ارتفاع 30 تا 400 میلیمتر موجود بوده و بیشتر به صرف ساختن ستون و همچنین در پل های باربر و موارد دیگر به کار می رود.
Ø میلگرد و مفتول نیز در ساختمان به شکل گسترده استفاده می شود. البته در ساختمان هایی که اسکلت آن فولادی می باشد میلگرد استفاده بسیار کمتری نسبت به ساختمان هایی که از بتن ساخته می شوند دارد. میلگرد به قطر 5 تا 220 میلیمتر ساخته می شود که قطرهای معمولا از 5 تا 30 میلیمتربه مصرف بتون آرمه و همچنین مهار کردن تیرهای سقف جهت پیشگیری از باز شدن در موقع پوشش طاق ضربی می رسد. توضیح این بخش را در ساختمان های بتنی کاملا شرح خواهیم داد.
Ø پروفیل ها توخالی یا مجوف که به نام پروفیل های سبک نیز معروفند، برای ساختن ستون ها مصرف زیادی دارند. این پروفیل ها با مقطع دایره، مربع و مستطیل در اندازه های مختلف و حالت های سبک، نیمه سبک و سنگین در بازار موجود است.
Ø لوله را در مبحث تاسیسات توضیح کامل خواهیم داد.
زنگ زدگی و جلوگیری از آن: کار اصلی در حفاظت کلی ساختمان های فلزی عبارت است از نگهداری آن ها در مقابل زنگ زدگی و پوسیدگی.
راه های جلوگیری از زنگ زدگی:
1. پوشش به وسیله فلزات زنگ نزن به طریق الکترولیز (ورق های گالوانیزه)
2. بکار بردن فولادهای کربن دار و خودداری از مصرف پروفیل ها و قطعات نازک
3. بکار بردن مواد ضد زنگ (سرنج) که در کارخانه جات رنگ سازی تهیه می گردد در دو قشر روی فلز بعد از جوشکاری رنگ آمیزی می شود.
4. پاشیدن مواد ماسه ای و خاک شیشه و رنگ به وسیله دستگاه های تحت فشار.
به نام خدا
در کتاب کفایه الاثر به نقل از عمار یاسر آمده است که ، من با رسول خدا در یکی از جنگها بودم که علی (ع) صاحبان علم های مشرکان را کشت و آنان را متفرق نمود و عمر بن عبدالله جمحی را هم هز پای درآورد و همین طور شیبه بن نافع را، آمدم خدمت رسول خدا و گفتم: یا رسول الله ، علی(ع) در راه خدا جهادی کرد که حق جهاد را ادا نمود، رسول خدا(ص) فرمود: همانا علی از من است و من از اویم، او وارث علم من و ادا کننده ی دین من است و وعده ی مرا انجام می دهد، و خلیفه ی بعد از من است، و اگر علی نبود، مومن خالص شناخته نمی شد، جنگ با او جنگ با من است و جنگ با من جنگ با خدا، و تسلیم او تسلیم من و تسلیم من تسلیم خداوند است، آگااه باش او پدر دو سبط من است و امامان بعد از من ازصلب او خارج می شوند، خدای تعالی امامان راشدین را از صلب او آورد و از ایشان است مهدی این امت، عمار گفت: پدر و مادرم به قربانت ای رسول خدا کیست این مهدی؟ فرمود: ای عمار بدان خدای تعالی عهد و پیمان با من بست که از صلب حسین امامان نه گانه را خارج نماید و نهمین آنان از صلب حین غیبت می کند و این قول خداوند (سوره تبارک آیه 30) درباره ی اوست بگو" ای رسول به دیده ی تامل بنگرید که اگر آب مایه ی زندگانی شما است، صبحگاهی هم به زمین فرو رود جز خدا کیست که باز آب گوارا برای شما پدید آرد" ، برای قائم غیبت طولانی است، که گروهی از او برمی گردند و بر آن گروهی دیگر ثابت می مانند، پس زمانی که در ]خر زمان ظهور کند جهان را از عدل و داد پر می کند. برای تاویل قران جهاد می کند همان گونه که من برای نزول قران جهاد کردم و او هم نام من و شبیه ترین مردم به من است.
منبع: صفات و خصال حضرت مهدی (ع) – احمد سیاح – انتشارات موعود – از مجموعه چهل حدیث
به نام خدا
این روزها بحث اسلامی کردن دانشگاهها و رشته های دانشگاهی دوباره بحث محافل علمی کشور شده است. این مباحث به ویژه در رشته های علوم انسانی مطرح است. نظریات مخحتلفی در این زمینه ارائه می گردد. در میان راه های مختلف برای رسیدن به این هدف یکی از راه ها ایجاد رشته های جدید تحصیلی مطابق با فرهنگ و دین و آیین ماست. رشته هایی که شاید ایجاد آن در دیگر کشور ها جایگاه و موضوعیتی نداشته باشد.در این زمینه باید توجه داشته باشیم که غربیان که پس از رنسانس و با افول تمدن اسلامی در در عرصه علم پیشتاز شدند، علوم را با توجه به نیازهای خود گسترش داده اند. البته حق هم با آنهاست چرا که این نیاز و سوال است که انسان را به دنبال جواب و راه حل می کشاند. حتی ایجاد رشته هایی مانند شرق شناسی و اسلام شناسی نیز با توجه به نیاز آنها بوده است که گسترش یافته است.
ما هم باید نه تنها در بخش منابع و سرفصلهای درسی به این نکته توجه کنیم؛ بلکه باید در ایجاد رشته های جدید تحصیلی در دانشگاه ها هم بااین دید به قضیه نگاه کنیم. یکی از رشته هایی که ما به آن نیاز داریم مبحث مهدویت است. با توجه به گستردگی این مبحث و نیز عمق آن در جامعه بشری نیاز به این رشته برای تربیت دانشمندانی جهت تبیین و موشکافی بحثهای مرتبط بامهدویت و آخرالزمان نه تنها در فرهنگ اسلامی و شیعی بلکه در سطح دیگر فرهنگها لازم است. باید توجه کرد که در حال حاضر غرب تبلیغات نادرست بسیاری دراین زمینه در سطح جهان منتشر می کند و لزوم برخورد با این تبلیغات بر همگان روشن است. اما باید در این زمینه هم علمی و با مطالعه مواجه شد . ایجاد رشته های تخصصی در زمینه مهدویت و آخرالزمان هم در حوزه و هم در دانشگاه لازم و ضروری است. باید به این نیاز ایجاد شده در سطح جهانی بیشتر توجه کرد. غفلت از آن هم موجبات پشیمانی در آینده و هم پرداخت هزینه های گزاف در خنثی سازی تبلیغات سوء دشمنان را در پی خواهد داشت.
البته زمینه های دیگری هم وجود دارد که نیازمند بذل توجه مسئولین امر می باشد. که امیدوارم در آینده بتوانم به آنها هم بپردازم.